Panti Asih: 5 vaste bewoners

De vaste bewoners van Panti Asih

Ze wonen al lange tijd in Panti Asih, al tientallen jaren. Hun familie is niet bekend. De plaatselijke pers heeft al eens over hen geschreven en ze verlaten en achtergesteld genoemd. Maar Panti Asih  heeft hen welkom geheten en onderdak verschaft. Tot op de dag van vandaag krijgen ze de zorg die ze nodig hebben. Het is wel een grote verantwoordelijkheid voor Panti Asih: vijf mensen zijn voor hun bestaan afhankelijk van de dagelijkse zorg en ook van het onderwijs dat hen door Panti Asih wordt geboden. De medewerkers zijn op allerlei gebied bezig: huishouding, zorg, onderwijs, medische zorg, administratie, keuken, onderhoud van gebouwen. Ibu Tuti is één van hen.  Ze is een zeer trouwe medewerker, al werkzaam in Panti Asih sinds de jaren ’70. en dus ook nauw met de vijf bewoners en met andere medewerkers verbonden. Ze is als een liefdevolle en zorgzame moeder, die allerlei zorgtaken verricht. Op de vraag hoe het komt dat ze het zo lang volhoudt, geeft ze een simpel, maar veelbetekenend antwoord. “Ik voel me hier senang (op mijn plek)”

Zie Youtube: https://youtu.be/pGphK3t3Nro

Hopelijk CBR in 2024 met 20 deelnemers

Naast de vijf vaste bewoners, zet Panti Asih zich zo mogelijk ook in voor jonge mensen rondom de twintig jaar met een lichte verstandelijke beperking met Community Based Rehabilitation (CBR)-cursussen. Een aantal van 20 jongeren wordt geworven in de arme streken in de omgeving van Yogyakarta. Ze verblijven dan 8 weken in Panti Asih. Ze slapen en eten er en zijn overdag bezig met trainingen en praktische werkzaamheden. Na 8 weken keren ze terug naar huis en worden daar gedurende een jaar nog een aantal keren bezocht door medewerkers van Panti Asih om te kijken hoe het gaat en soms worden afspraken gemaakt om nog een stapje verder te zetten. 

De CBR-cursus is een aantal jaren niet gehouden. Allereerst maakte de coronacrisis het onmogelijk. Daarnaast was er een financiële reden. Het geld van Camelia is allereerst bestemd voor de vaste bewoners. In hun levensonderhoud en in hun verdere ontwikkeling moet worden voorzien. Daarop valt niet te korten. Camelia krijgt van verschillende donateurs jaarlijks een mooie bijdrage. Maar deze “reguliere” inkomsten zijn niet voldoende om de kosten volledig  te dekken. In de loop der jaren heeft Camelia wel een aanzienlijke reserve opgebouwd met name door enkele legaten. Aan deze reserve wordt jaarlijks echter wel een gedeelte onttrokken. Op dit moment is het plan om in 2024 en 2025 weer een CBR-cursus te organiseren. De kosten voor deze cursus zijn ongeveer 15.000-18.000 Euro. Camelia wil ook voor deze CBR-cursus geld beschikbaar stellen maar hoopt dat te doen in samenwerking met een andere instantie. Er is hierover contact. Hopelijk zullen deze CBR-cursussen weer kunnen worden gehouden omdat ze volledig passen bij de wereldwijd gedragen visie om personen met beperking helemaal mee te laten te doen in het gewone leven. Juist arme jongeren met een verstandelijke beperking zijn zeer kwetsbaar en hebben een flinke steun in de rug nodig. Panti Asih is er klaar voor. De doelgroep is zelf niet bij machte cursusgeld te betalen. Panti Asih vraagt Camelia daarom het financieel mogelijk te maken.  .

Sociale vroomheid: sociaal werk in godsdienstig perspectief

Sinds 2018 organiseert de UIN (Islamitische Staatsuniversiteit) Sunan Kalijaga Yogyakarta, ICODIE-conferenties over ”Disability studies en Inclusive Education” waarin het resultaat van onderzoekingen worden gepresenteerd over de deelname van mensen met een handicap aan het maatschappelijk leven. Niet alleen wordt naar personen gekeken, maar ook naar maatschappelijke instellingen. In 2022 werd bijzondere aandacht besteed aan godsdiensten en hun rol in het verlenen van steun aan mensen met een handicap. Een begrip dat daarbij wordt gebruikt is “social piety”, sociale vroomheid of sociale rechtschapenheid. In de ICODIE bijeenkomst van december 2022 werd ook een studie gepresenteerd waarin een islamitische instelling voor mensen met een gezichtsbeperking werd vergeleken met Panti Asih dat een christelijke signatuur heeft. Beide organisaties zetten zich in voor mensen met een beperking met “empowerment” als doelstelling, d.w.z. mensen begeleiden en trainen zodat ze in verschillende opzichten steviger op hun benen kunnen staan. Ze kunnen zelf beslissingen nemen, krijgen meer zelfvertrouwen, groeien in daadkracht en krijgen vanuit een eigen omgeving ook kansen. Als dat lukt zullen ze zich ook een beter en gelukkiger mens voelen. 

De instelling voor slechtzienden geeft trainingen aan mensen die moslim zijn en dat is ook terug te vinden in hun dagprogramma. Godsdienstige persoonlijke vorming wordt uitermate belangrijk geacht. De Koran wordt gelezen en uitgelegd, de dagelijkse gebeden worden gehouden, maar daarnaast is er ook basisonderwijs met rekenen en taal, lessen en ook Arabisch en Engels. Er is ruimte voor sport, muziek en een vaardigheidstraining tot het geven van massage. (In de Indonesische samenleving zijn het vaak blinden en slechtzienden die een massage-praktijk runnen). 

Panti Asih zet zich bij de Community Based Rehabilitation trainingen ervoor in om jongeren met een lichte verstandelijke beperking vaardigheden bij te brengen waarmee ze in hun bestaan kunnen voorzien. Ook wordt veel aandacht besteed aan persoonlijke groei door sociale en culturele vorming (sociale vaardigheden, je tijd indelen, omgaan met geld, hygiëne, dans, muziek, sport). De deelnemers van de CBR-trainingen zijn voor het grote merendeel moslim. In de vergelijkende studie wordt ook uitdrukkelijk vermeld dat Panti Asih wat toelating van deelnemers betreft geen onderscheid maakt tussen etnische, sociale, maar ook niet godsdienstige afkomst.  

Het oordeel over beide instellingen is zeer positief. Sociale vroomheid vind je bij beide onderzochte instellingen terug. Vanuit hun geloofsachtergrond is er een groot respect voor het menselijke en het menswaardige. Vanuit ondere andere geloofsbezieling wordt een werkprogramma opgezet waar mensen met een beperking zich verder ontwikkelen. Voor de moslimorganisatie is godsdienstige vorming ook nadrukkelijk deel van het programma. Voor Panti Asih is het christelijk geloof bron van inspiratie en staat men open voor de praktijk van het religieuze leven van alle deelnemers, ook tijdens de training. De CBR-training zelf heeft godsdienstige vorming niet expliciet tot inhoud. 

(ICODIE is de afkorting van Indonesian Conference on Disability Studies and Inclusive Education) Zie:  https://conference.uin-suka.ac.id/index.php/icodie/issue/view/2023icodie5

2022: 25-jarig bestaan van Camelia

Het jaar 2022 was voor Camelia een bijzonder jaar: het bestond 25 jaar. In die periode hebben we door hulp van donateurs en door bijdragen van allerlei instanties Panti Asih kunnen ondersteunen in het werk voor mensen met een verstandelijke beperking. Tot 2011 was het werk gericht op meer 80 vaste bewoners van Panti Asih. Enkel tientallen van hen gingen naar de school voor bijzonder onderwijs dat ook onder verantwoordelijkheid van Panti Asih wordt verzorgd. Een ander groep was dermate ernstig beperkt dat ze geen onderwijs konden ontvangen. Met een kleine groep kon nauwelijks slecht gecommuniceerd worden. Ze waren van intensieve zorg afhankelijk. Panti Asih heeft nu 5 vaste bewoners en heeft tot aan de coronatijd bijna elk jaar Community Based Rehabilitation trainingen van 8 weken verzorgd voor jonge mensen van ongeveer 18-25 jaar. Panti Asih heeft dit mogelijk kunnen maken met hulp van andere instanties. We willen dit werk graag weer mogelijk maken, maar kunnen dat niet zonder steun. We hopen ook in de toekomst voor Panti Asih en dus voor personen met een verstandelijke beperking van dienst te zijn. Het werk is ongelooflijk belangrijk, maar kampt ook met een gering draagvlak ook in Indonesië. In de onderstaande brief leest u meer over Panti Asih.

Locatie Panti Asih

Op verschillende wijze kunt u Panti Asih via Camelia steunen in het werk voor mensen met een verstandelijke beperking:

  • Uw geldelijke bijdrage
  • Camelia bekend te maken in uw eigen kring
  • Camelia noemen als er bij een bijzondere gelegenheid het initiatief genomen wordt om je als school, kerk, bedrijf, groep etc. in te zetten voor een goed doel